Eläinfysioterapia hoitaa koiraasi kokonaisvaltaisesti
Koira ilmaisee kipuaan usein tavallisesta poikkeavalla käytöksellä. Se saattaa muuttaa liikkumistyyliään, olla haluton lenkkeilemään, leikkimään tai syömään tai se saattaa muuttua apaattiseksi tai jopa aggressiiviseksi. Oireet voivat olla vain hyvin pieniä muutoksia, jotka vain koiran omistaja huomaa tai suurempia selkeästi näkyviä ongelmia. Syytä kipuun ei aina löydy eläinlääkärin vastaanotolla ja silloin onkin hyvä etsiä syytä manuaalisen tutkimisen ja terapian keinoin. Koiralla voi olla tuki- ja liikuntaelimistön ongelmia ja kiputiloja, vaikka röntgen- tai magneettikuvista ei mitään selittävää syytä löytyisikään. Jos koiralla on diagnosoitu eläinlääkärissä sairaus tai vamma, voidaan oireita helpottaa ja paranemista edistää manuaalisten hoitojen ja terapeuttisten harjoitteiden avulla. Fysioterapia on myös erittäin tärkeä hoitomuoto tuki- ja liikuntaelimistön leikkausoperaatioiden jälkeen.
Harrastus- ja kilpakoirat tarvitsevat säännöllistä hoitoa. Fyysisesti vaativat lajit (esimerkiksi agility, canicross tai ratajuoksu) kuormittavat koiran elimistöä valtavasti. Säännöllisellä huollolla ennaltaehkäistään loukkaantumisia ja autetaan koiraa turvalliseen ja tasapainoiseen liikkumiseen.
Myös tervettä koiraa on hyvä huoltaa säännöllisesti ja tarkistaa että keho on hyvinvoiva ja tasapainoinen. Usein ongelmat huomataan vasta siinä vaiheessa, kun koiralla alkaa ilmetä tavallisesta poikkeavaa käytöstä kivun takia. Ongelmat on aina helpompi hoitaa mitä varhaisemmassa vaiheessa niihin tartutaan.
Vastaanotolla
Käsittelyyn kuluva aika riippuu aina koirasta ja siitä miten eläin suhtautuu hoitoon. Fysioterapia sopii kaikenikäisille koirille ja tapahtuu aina koiran ehdoilla. Arkojen yksilöiden kanssa totutellaan käsittelyyn rauhallisesti ja koira saa aina poistua tilanteesta jos se kokee olonsa epämukavaksi. Parhaiten koiran saa käsiteltyä sen ollessa kylkimakuulla, mutta hoito onnistuu myös istuen tai seisten.
Hoito tapahtuu rauhallisessa tilassa vastaanotollamme, joko pöydällä tai lattialla.
Koira tutkitaan tarkastelemalla kehon asentoa ja tasapainoa sekä tunnustelemalla koko keho kauttaaltaan. Keho käsitellään hieronnalla ja muilla manuaalisilla tekniikoilla, kuten mobilisoinnilla ja faskiakäsittelyllä. Käsittelyllä vaikutetaan lihaksiin, jänteisiin, sidekudoksiin, niveliin, hermojärjestelmään, verenkiertoon ja aineenvaihduntaan. Hoidolla on koko kehoa tasapainottava vaikutus, niin fyysisesti kuin psyykkisesti. Tarpeen mukaan koira saa myös kotiin harjoitteita, joiden tarkoituksena on kehittää koiran kehoa tasapainoisemmaksi ja näin ehkäistä ongelmien palaamista. Erityisesti kuntoutuspotilailla harjoitteet ovat suuressa roolissa ja omistaja saa aina ohjeet mukaansa sekä jatkoneuvontaa sähköpostitse tarvittaessa.
Ennen ja jälkeen hoidon
Ruokinnasta ja kovasta rasituksesta tulisi olla kulunut muutama tunti ennen käsittelyä.
Käsittelyn jälkeen koira saa levätä loppupäivän. Seuraavana päivänä ei pidä lähteä treeneihin tai kisoihin, vaan liikkua rauhallisesti, mieluiten hihnassa. Keholle tulee antaa aikaa palautua käsittelystä parhaan tuloksen saamiseksi. Palautumisaika on aina yksilöllinen ja riippuu koiran ongelman laadusta, vastaanotolla annetaan hoidon jälkeen koiralle sopivat palautumisohjeet. Jos tiedossa on kilpailuja jotka vaativat koiralta fyysistä ponnistelua, kannattaa hoito ajoittaa vähintään viikkoa ennen koitosta.
Milloin koiraa ei voi hoitaa?
Fysioterapia on turvallinen hoitomuoto. Fysioterapeutti harkitsee aina yksilöllisesti ja oireet huomioiden minkälainen käsittely on koiralle sopiva ja ohjaa eläinlääkärille, jos koiran tila sitä vaatii. Jos koiralla on akuutti tulehdustila, esimerkiksi kuumetta tai vatsatautia, silloin ei koiraa hoideta vaan annetaan sen ensin toipua rauhassa.
Jos koira ontuu, on aina käytävä ensin eläinlääkärin tutkimuksessa. Eläinlääkärin tutkimuksen ja diagnoosin jälkeen on fysioterapeuttisen hoidon kohdentaminen tehokkainta ja turvallisinta.
Jos et ole varma sopiiko käsittely koirallesi, ota yhteyttä niin autamme mielellämme!
Huom! Jos käytät koirallasi kesäaikana punkinestoliuoksia, odotathan muutaman päivän liuoksen laiton jälkeen ennen kun tuot koirasi käsittelyyn. Näin aine ehtii imeytyä kunnolla, eikä joudu hoitajan käsiin.